Andrey Sabelnikov, de man die volgens Microsoft verantwoordelijk is voor het botnet Kelihos, zegt dat hij onschuldig is. De man zegt dat hij zijn onschuld zal bewijzen.

Vorig jaar slaagde Microsoft erin om het spamnetwerk Rustock neer te halen. Een half jaar volgde Kelihos. Volgens Microsoft was deze botnet verantwoordelijk voor de besmetting van meer dan één miljoen PC’s en meer dan de helft van alle spam wereldwijd. Het computer- en softwarebedrijf was dan ook opgelucht toen het erin slaagde het botnet neer te halen.

Daarop wees Microsoft een man aan die volgens haar schuldig was aan het opzetten van het botnet. Na diverse gesprekken kwam Microsoft tot de conclusie dat de man onschuldig was en zag het bedrijf af van een rechtszaak. Vorige week noemde het computer- en softwarebedrijf een nieuwe verdachte in de zaak: Andrey Sabelnikov. Microsoft zei bewijs te hebben dat deze man de programmeercode voor Kelihos heeft geschreven, of tenminste een bijdrage heeft geleverd om het malwareprogramma te maken. Tevens zou deze man over meer dan 3700 cz.cc-domeinnamen beschikken. Deze domeinnamen worden volgens Microsoft gebruikt voor malafide internetpraktijken.

Sabelnikov laat in een reactie weten "absoluut niet schuldig" te zijn aan de verdachtmakingen van Microsoft. "Ik ben nooit in mijn leven betrokken geweest in het beheren van botnets of andere vergelijkbare programma’s", aldus de verdachte. Hij zegt dat hij er alles aan zal doen om zijn onschuld te bewijzen.

Microsoft blijft bij haar standpunt en voegt er bovendien aan toe dat de man van Russische komaf het malwareprogramma gebruikte om het botnet "te controleren, bedienen, onderhouden en laten groeien". Wanneer de rechter een uitspraak in deze zaak zal doen is onbekend.