Vorige maand was Microsoft nog zeer enthousiast en kon het mededelen dat het erin geslaagd was om botnet Kelihos neer te halen. Het computer- en softwarebedrijf zou zelfs juridische stappen ondernemen tegen de man die verantwoordelijk zou zijn voor het creëren van het botnetwerk, maar heeft nu besloten daar vanaf te zien. De man zou namelijk onschuldig zijn.

Eerder slaagde Microsoft er ook al in om het spamnetwerk van Rustock neer te halen, maar toen wist Microsoft niet wie daarvoor verantwoordelijk was. In de Helios-zaak was er wel een verdachte, zo zei Microsoft vorige maand.

Na diverse gesprekken met deze man is Microsoft ervan overtuigd dat hij echter niet de dader is. Daarvoor heeft de man vrijwillig bewijs aangeleverd dat een heel ander beeld schetst, aldus Microsoft. Als onderdeel van de afspraak zal de man alle subdomeinen waarvan Kelihos gebruik maakte overdragen aan Microsoft.

Naast de hoofdverdachte identificeerde Microsoft nog eens 22 onbekende deelnemers aan het botnetwerk Kelihos. Wie deze mannen of vrouwen zijn weet het computerbedrijf helaas niet. Desalniettemin zet Microsoft de rechtszaak tegen deze "John Does 1-22" voort.

Microsoft zegt blij te zijn met deze uitkomst. Deze schikking stelt Microsoft in staat om het onderzoek naar de makers van het Kelihos botnetwerk voort te zetten. Daarnaast heeft het computerbedrijf door de overdracht van de subdomeinen eindelijk inzicht in de werkwijze van het botnetwerk.