Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) kan hackers maar nauwelijks bijhouden. Hackers zouden momenteel aan de winnende hand zijn en de FBI meer dan eens te kakken zetten. De FBI beschikt simpelweg niet over mensen met zoveel kennis en talent dan de hackers.

Dit stelt Shawn Henry, executive assistant director van de FBI, in een interview met de Wall Street Journal. Shawn maakt zich na twintig jaar van trouwe dienst op voor vertrek bij de FBI. In het interview laat Shawn weten dat deze hackers simpelweg te getalenteerd zijn om bij te kunnen benen. Daarnaast zou ook de huidige werkwijze van de FBI op meerdere vlakken tekort schieten. "Wij zijn niet aan de winnende hand" laat Shawn dan ook weten.

Volgens de executive assistant director is het onmogelijk om hackers een stap voor te zijn en een honderd procent waterdichte beveiliging te hebben. Volgens de vertrekkende agent zouden bedrijven de manier waarop zij computernetwerken gebruiken drastisch moeten veranderen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Henry ziet geen optie om hieruit te komen zonder dat er grote veranderingen door gevoerd moeten worden.

Henry heeft in het verleden een hoofdrol gespeeld in het uitbreiden van de kunnen van het cybersecurity-onderdeel van de FBI. De beste man heeft in zijn loopbaan bij de FBI in totaal meer dan 2.500 zaken behandeld waarbij er sprake was van een hack.