2min

Een hacker is erin geslaagd zichzelf toegang te verschaffen tot computersystemen van de Amerikaanse Justitie. De hacker stelt vervolgens zo’n 200GB aan gevoelige informatie buitgemaakt te hebben, waaronder persoonlijke gegevens van medewerkers van Homeland Security en de FBI.

Als de hacker er inderdaad in is geslaagd om 200GB aan data te stelen van de Amerikaanse overheid, dan is dat opnieuw een hele grote tegenvaller voor de Amerikaanse overheid. Het is niet voor het eerst dat de Amerikaanse overheid wordt gehackt en er gevoelige gegevens uitlekken.

De hackers heeft inmiddels verschillende gegevens gepubliceerd, waaronder de persoonlijke gegevens van 9355 medewekers van Homeland Security en 22.175 medewerkers van de FBI. De hacker heeft voor zijn publicatie contact opgenomen met de website Motherboard om zijn hack wereldkundig te maken. Redacteuren van deze uitgave hebben enkele namen op de lijst van Homeland Security gecontroleerd door de telefoonnummers te bellen en konden de identiteit van enkele personen verifiëren. De hacker heeft daarna de volledige lijst via Twitter gepubliceerd en enkele uren later ook de lijst met FBI-medewerkers.

Of de publicatie van deze gegevens een direct gevaar oplevert voor deze medewerkers is onduidelijk. Het is onduidelijk of er bijvoorbeeld ook geheime agenten op de lijst staan.

De hacker heeft redelijk makkelijk toegang weten te krijgen tot het Amerikaanse computersysteem. De hacker wist zijn de hand te leggen op de accountgegevens van een e-mailadres bij de Amerikaanse Justitie. Via dat account heeft hij vervolgens geprobeerd in te loggen op de portal voor werknemers, dat is niet gelukt, maar via de helpdesk werd vervolgens wel toegang verkregen. Op deze portal werd vervolgens 1TB aan data aangetroffen waarvan er 200GB is gedownload.