De 17-jarige jongen die verantwoordelijk is voor de hackaanval bij KPN komt op vrije voeten. Zijn advocaat heeft de rechtbank van Rotterdam gevraagd om zijn voorarrest te schorsen.

Hoewel de rechtbank heeft ingestemd met het opschorten van zijn voorarrest, gaat zijn vrijlating gepaard met één belangrijke voorwaarde: zolang hij op vrije voeten is, mag hij onder geen enkel beding surfen op internet. Afgezien van de digitale snelweg mag de jongen gaan en staan waar hij wil.

Begin februari deelde KPN mede dat het bedrijf slachtoffer is geworden van een hackaanval die op 20 januari plaatsvond. De hacker had volgens KPN op dat moment al enkele dagen toegang tot het netwerk. Het bedrijf schakelde de hulp in van beveiligingsbedrijf Fox-IT om het beveiligingslek te vinden en te dichten. Volgens KPN waren er geen aanwijzingen dat er gegevens gekopieerd waren, maar volgens de hacker had hij 16 GB aan data gedownload met daarin uiteenlopende persoonlijke gegevens.

Enkele dagen later verschenen de NAW-gegevens, e-mailadressen en wachtwoorden van ruim 500 KPN-klanten online. Deze gegevens zouden zijn buitgemaakt uit de database van KPN, maar al snel bleek dat de gegevens afkomstig waren van de website Baby-dump.nl. Uit voorzorg sloot KPN het e-mailverkeer van twee miljoen klanten af. KPN kondigde in maart aan ongeveer een ton aan schadevergoedingen te zullen uitkeren aan klanten die schade hebben geleden van het tijdelijk afsluiten van hun e-mailaccount.

Eind maart arresteerde de High Tech Crime Unit van de Nationale Recherche de 17-jarige verdachte uit Barendrecht. Daarbij legde het team beslag op twee laptops, een computer en verschillende opslagmedia. De verdachte bekende onmiddellijk schuld.