2min

Het Team High Tech Crime heeft een 17-jarige inwoner van Barendrecht opgepakt voor een hack op de systemen van KPN. De hacker had bij zijn aanval toegang tot enkele honderden servers van KPN.

De arrestatie is verricht door het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche. Bij de arrestatie waren de rechercheurs in staat beslag te leggen op enkele eigendommen van de 17-jarige Barendrechter. Zo zouden er twee laptops, een computer en verschillende mediums voor dataopslag in beslag zijn genomen door door de Nationale Recherche. De 17-jarige knul zou online zijn geweest toen het Team High Tech Crime binnenviel.

De Barendrechter viel op 16 januari het systeem van KPN aan. Middels een beveiligingslek kreeg de jongen toegang tot enkele honderden servers van KPN en verkreeg de hoogste toegangsrechten. Volgens het Openbaar Ministerie zouden de servers waartoe toegang was verschaft gebruikte worden voor onder andere de opslag van (klant)informatie. Ondanks dat de aanval op 16 januari plaatsvond had de hacker eind januari nog steeds toegang tot de servers. Hij zou de mogelijkheid hebben gehad om KPN-klanten af te sluiten of het alarmnummer onbereikbaar te maken.

Een goede anderhalve week later, inmiddels diep in februari, sloot KPN al het e-mailverkeer van twee miljoen klanten af. Dit gebeurde nadat een onbekend persoon klantgegevens van KPN publiceerde. Er werd geclaimd dat deze gegevens van de servers van KPN af kwamen, dit bleek achteraf niet het geval te zijn.

De jongen liep tegen het licht nadat hij opschepte via een chatkanaal. De inwoner van Barendrecht werd toen al gevolgd door de Nationale Recherche. Naast de hack op de servers van KPN wordt de jongen ook verdacht van enkele hacks op andere websites. Of de Barendrechter zich hier tevens schuldig aan heeft gemaakt wordt momenteel nog onderzocht door de politie. De Barendrechter zou zijn werkzaamheden echter niet beperken tot Nederland. Zo zou hij ook betrokken zijn bij een hack op een universiteit in Japan. Ook zou hij een website beheren waarop gestolen creditcardgegevens werden verhandeld.