Google waarschuwt Gmail-gebruikers voor mogelijke hackaanvallen die uitgevoerd of gesponsord zijn door overheden. Om hen te attenderen op dit gevaar, verschijnt er een rode waarschuwingsbalk in beeld als de gebruiker mogelijk het doelwit is van een dergelijke aanval.

Dat meldt Google op haar Online Security Blog. Als deze waarschuwing in beeld verschijnt, betekent dat niet noodzakelijk dat je Gmail-account gehacked is. "Het betekent dat wij vermoeden dat jij het doelwit kan zijn van phishing of andere malware en dat je onmiddellijk stappen moet ondernemen om je account te beveiligen", aldus Google.


Hoe Google weet dat sommige aanvallen door of in opdracht van de overheid worden uitgevoerd, wil het bedrijf niet zeggen. Als ze deze informatie zou verstrekken, zou dat in het voordeel kunnen werken van de hackers. Wel geeft Google een aantal tips om de beveiliging van je Gmail-account te optimaliseren:

  • Maak een sterk wachtwoord met hoofd- en kleine letters, symbolen en cijfers;
  • Maak gebruik van 2-step verification;
  • Update je browser, besturingssysteem, plugins en tekstbewerkingsprogramma’s;
  • Wees alert voor phishing-activiteiten: als je wil inloggen op je e-mail-account, kijk dan in de browserbalk of daar https://accounts.google.com/ staat (de -s in https staat voor ‘Secure’).