1 min

In juni kregen veel Google-gebruikers al een ongewone welkomstekst bij het openen van hun Gmail, Google startpagina of in de Chrome browser. Google waarschuwde gebruikers namelijk dat hackers, waarschijnlijk in opdracht van overheden, hadden getracht toegang te verkrijgen tot de accounts van deze gebruikers en mogelijk ook toegang proberen te krijgen tot de computer van de gebruiker.

Google heeft nu laten weten dat het sinds juni opnieuw duizenden cyberaanvallen heeft gedetecteerd, veel meer dan Google van te voren had verwacht. Mike Wiacek, manager bij Google’s informatie en beveiligingsteam, heeft gezegd dat Google de afgelopen drie maanden alle nieuwe informatie over de cyberaanvallen heeft verzameld. Ook is Google gisteren opnieuw begonnen om Google-gebruikers te waarschuwen die een mogelijk doelwit zijn van deze aanvallen. Mocht je een van die gebruikers zijn dan is het verstandig om in elk geval een goede beveiligingspakket aan te schaffen en wellicht je wachtwoorden te wijzigen en complexer te maken.

Wiacek geeft aan dat de aanvallen vooral uit het Midden-Oosten komen, welke landen verantwoordelijk zijn voor de meeste aanvallen wilde hij niet zeggen. Deze bevindingen bevestigen wel eerdere berichten dat landen uit het Midden-Oosten burgers en activisten nauwlettend in de gaten houdt. Veiligheidsonderzoekers wijzen vooral naar Iran als het gaat om verhoogde activiteit bij cyberaanvallen, maar Google lijkt zich niet te willen mengen in de politiek en houdt het op het Midden-Oosten.