Kaspersky vindt eerste trojan in App Store

Abonneer je gratis op Techzine!

Apple’s App Store komt deze week niet bepaald positief in het nieuws. Gisteren bleek dat het bedrijf uit Cupertino kampte met problemen waardoor corrupte bestanden aangeboden werden wanneer een app gedownload werd. Vandaag maakt Kaspersky bekend dat het de eerste trojan in de App Store heeft gevonden.

Kaspersky werd door de Russische partner MegaFon op de hoogte gesteld van een opvallend stukje software. Op het eerste oog leek het om een SMS-worm te gaan, welke berichten verzond naar alle contacten die in het telefoonboek stonden. Na nader onderzoek bleek het niet te gaan om een SMS-worm, maar een trojan.

Antivirusbedrijf Kaspersky maakte bekend dat het gaat om de eerste trojan ooit in de App Store. De trojan bevindt zich in een applicatie met de naam Find and Call en deze verzamelt inderdaad gegevens uit het telefoonboek van de gebruiker. Vervolgens worden deze gegevens naar een externe server verzonden. Na deze handeling worden alle contacten voorzien van een SMS-bericht, waarin een downloadlink voor Find and Call te vinden is. Of de trojan nog andere acties onderneemt is onduidelijk. De maker van Find and Call geeft aan dat het niet om malware gaat, maar dat de applicatie kampt met een probleem.

Overigens is Find and Call niet alleen actief geweest op Apple’s iOS, maar kampte Google met Android met hetzelfde probleem. Beide fabrikanten hebben de applicatie inmiddels uit hun winkels verwijderd, maar hebben geen reactie gegeven op Kaspersky’s vondst.