Android-trojan meer dan 50.000 keer gedownload

Abonneer je gratis op Techzine!

Een trojan in Google Play is tussen de 50.000 en 100.000 keer gedownload door gebruikers. De trojan werd ontdekt door Symantec en is inmiddels verwijderd.

De trojan behaalde dit indrukwekkende aantal doordat deze vermomd was als twee zeer populaire applicaties. De trojan ging namelijk schuil onder een imitatie van het spel GTA 3: Moscow City en Super Mario Bros. De applicaties werden tussen de 50.000 en 100.000 keer gedownload voordat de trojan werd ontdekt. Inmiddels is Google op de hoogte gesteld van de trojan en zijn de applicaties uit Google Play verwijderd.

Het lukte een virus of trojan niet eerder zo veel downloads te genereren. Normaliter worden de kwaadwillende applicaties eerder ontdekt en verwijderd. Daarnaast wordt een groot deel van deze applicaties op voorhand al gefilterd door een detectiesysteem van Google. Desondanks slaagden de applicaties erin om vanaf 24 juni tot 11 juli in Google Play te verblijven. Gebruikers die de applicatie installeerden, verzonden zonder te weten dure sms-berichten naar een betaalnummer. De malware is inmiddels geïdentificeerd als Android Dropdialer.