Er is een document gelekt met Europese plannen van project Clean IT, dit project zou bedoeld zijn om terrorisme en cybercrime op internet te bestrijden. Dit conceptueel plan is opgezet door Nederland en bevat vergaande maatregelen, zo wordt onder andere het bewust linken naar sites die terroristische content bevatten illegaal verklaard.

In april van dit jaar werd er nog een brief verzonden van But Klaasen, coördinator van Clean IT naar Bits of Freedom, hierin werd vermeld dat het Clean IT project alleen bedoeld zou zijn om een aantal voorstellen te formuleren. "Het doel van het project is niet om gedrag te beperken dat volgens de wet legaal is"

In de voorstellen wordt vervolgens aan internetbedrijven met klem gevraagd om alle ongewenste activiteiten te vermelden in de gebruikersovereenkomst, maar deze moeten "niet erg gedetailleerd" zijn. Vervolgens wordt er gesteld dat het mogelijk moet zijn om zaken die volgens de wet legaal zijn, alsnog via de gebruikersovereenkomst te verbieden, als deze bijvoorbeeld niet stroken met de ethiek van het bedrijf.

Een aantal andere maatregelen die genoemd worden in het document zijn bijvoorbeeld het feit dat politie de autoriteit moet krijgen om inhoud van sites te blokkeren, zonder alle formele procedures en een rechter die er nu nog aan te pas moeten komen. Ook moeten hostingproviders verantwoordelijk worden gesteld wanneer zij “niet genoeg doen” aan het opmerken van terroristische inhoud dat aanwezig is op hun servers. De bedenkers van het Clean IT project willen overigens ook dat internetproviders filters instellen die uploads controleren op terroristische inhoud om deze vervolgens te blokkeren.

Ook willen ze dat de anonimiteit van mensen die mogelijke illegale praktijken aangeven bewaard moet blijven, maar toch moet het IP-adres van die persoon wel opgeslagen worden om die persoon te kunnen vervolgen wanneer deze persoon met opzet legale inhoud aangeeft. Ook helpt het IP-adres om bij vertrouwde gebruikers sneller aan te nemen dat het om illegale inhoud zou gaan.

Voor het gelekte document van project Clean IT dat alle voorstellen bevat kan je hier terecht.

Het is in elk geval duidelijk dat er zeer vergaande voorstellen in staan die de internet vrijheid zeker belemmeren en daarmee haaks staan op eerdere uitspraken van politici. Het is dan ook nog maar de vraag in hoeverre dit project ooit van de grond gaat komen.