McAfee heeft een onderzoek gedaan naar hoe goed de consument zichzelf beveiligt als het gaat om tablets en smartphones. Uit het onderzoek blijkt dat het niet zo goed gesteld is met de veiligheid: Een derde van de gebruikers het toestel niet beveiligt met een wachtwoord of pincode.

Op het Mobile World Congress in Barcelona maakte McAfee de bevindingen wereldkundig. Het antivirusbedrijf stelt dat veel mensen zich niet bewust zijn van de gevaren voor hun privacy. Opvallend is ook dat veel Duitsers en Britten gebruik blijven maken van de pin-code die ze als eerste in gebruik namen. In Frankrijk en de Verenigde Staten kiest men juist vaak een nummer waarvan ze geloven dat het geluk brengt. Tien procent van de gebruikers geeft bovendien aan dat ze op meerdere toestellen dezelfde code toepassen.

McAfee benadrukt dat het gebruik van een wachtwoord of pincode niet voldoende hoeft te zijn om goed beveiligd te blijven. Meer dan de helft van de mensen heeft deze code immers gedeeld met anderen. Dat dit vaker gebeurt bij tablets dan bij smartphones is wellicht niet zo verrassend. 15 procent van de onderzochte mensen slaat bovendien wachtwoorden en andere gevoelige informatie op in een notitie-applicatie.

Een op de vijf mensen zorgt er voor dat er een backup van hun gegevens gemaakt wordt.