1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Belangrijke Zuid-Koreaanse banken en zenders zeggen slachtoffer te zijn van een malware-aanval, waardoor hun netwerken en diensten stil kwamen te liggen. Lokale media speculeren over de herkomst van de aanval, aartsrivaal Noord-Korea is de grootste verdachte.

Vorige week beschuldigde Noord-Korea de VS en bondgenoten van het aansturen tot het hacken van netwerken in hun land. Yonhap, een krant uit Zuid-Korea, zegt dat de president de incidenten onderzoekt. Hoewel onbevestigd, speculeren verslaggevers over betrokkenheid van buurland Noord-Korea. Een woordvoerder zegt dat de president op de hoogte is van deze claims.

Het Franse persbureau AFP zegt dat een aantal computernetwerken zijn lamgelegd, in het verslag wordt dit bevestigd door een aantal Zuid-Koreaanse zenders en grote banken. Ook provider LG Uplus zou slachtoffer zijn van de aanval.

Computers van televisiezenders KBS, YTN en MBC vielen naar verluidt rond 2 uur lokale tijd uit, maar de uitzending bleef onaangetast. Rond diezelfde tijd zou het interne systeem van de Shinhan-bank zijn aangevallen, met effect op geldautomaten en internetbankieren.