Amerikaanse functionarissen zijn niet langer van mening dat Noord-Korea achter de hack van Sony Pictures zit. Althans, niet zelfstandig. De functionarissen zijn van mening dat het communistische land niet de nodige kennis heeft voor zo’n grootschalige hack. De functionarissen verdenken Noord-Korea van het inhuren van hackers.

Noord-Korea werd eerder deze maand door de FBI, president Obama en functionarissen aangewezen als de enige schuldige achter de hack. Beveiligingsbedrijf Norse maakte gisteren echter kenbaar dat het bewijs heeft gevonden dat oud-medewerkers van Sony Pictures aan hackers hulp hebben verleend.

Norse merkte al op dat de hackers mogelijk hun best hebben gedaan om zich voor te doen als Noord-Korea, om hun eigen identiteit te verhullen. De gebruikte malware heeft veel overeenkomsten met malware die Noord-Korea gebruikte om Zuid-Koreaanse instanties te ontregelen. Het beveiligingsbedrijf heeft de gevonden gegevens overgedragen aan de FBI.

Inmiddels zijn Amerikaanse functionarissen er ook van overtuigd dat Noord-Korea niet de enige verantwoordelijke kan zijn. De aanval was te geraffineerd om afkomstig te zijn uit Noord-Korea. Dat wil echter niet zeggen dat Noord-Korea ook niet betrokken is bij de hack, het land zou deze bijvoorbeeld uitbesteed kunnen hebben.

De FBI blijft vooralsnog bij het originele standpunt: "Er is geen geloofwaardige informatie die erop wijst dat een andere partij verantwoordelijk is voor de hack". Noord-Korea heeft betrokkenheid bij de hack altijd ontkend en waarschuwt dat terug wordt geslagen als Amerika overgaat op een vergeldingsactie.