2min

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea zegt dat het land niet gelieerd is aan enige cyberaanvaal. Daarmee reageert Noord-Korea voor het eerst op de beschuldiging van de Verenigde Staten, die dinsdag publiekelijk naar het land wezen als de schuldige voor de verspreiding van de ransomware.

“Zoals we al meermaals duidelijk hebben aangegeven: we hebben niets te maken met cyberaanvallen en we hebben niet de behoefte om van geval tot geval te reageren op dergelijke absurde beschuldigingen van de VS”, zo luidt de officiële verklaring van het ministerie aan het Koreaanse nieuwsagentschap KCNA. Eerder vonden er al ontkenningen plaats, maar op de recente beschuldiging kwam nog geen reactie.

Noord-Korea ziet de uitspraak van Tom Bossert, adviseur binnenlandse veiligheid van president Donald Trump, als een serieuze politieke provocatie. Dit zal dan ook niet getolereerd worden, geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken aan. Op welke manier we deze uitspraak kunnen interpreteren is niet geheel duidelijk.

Conflict

De twee landen zijn al enige tijd met elkaar in conflict. Proeven met kernwapens door Noord-Korea vallen niet in de smaak bij de Verenigde Staten, wat het meningsverschil aanwakkert. Zo dreigde Trump met totale vernietiging van Noord-Korea. De escalatie is ook een kwestie die de Verenigde Naties bezighoudt.

De Amerikaanse overheid hebben met “een zeer hoge mate van zekerheid” vastgesteld dat Lazarus Group, een hackerscollectief dat banden heeft met de overheid van Noord-Korea, WannaCry uitvoerde. In de verklaring van Bossert was te lezen dat de aanval wijdverspreid was en miljarden kostte. Bossert stelt hier Noord-Korea direct verantwoordelijk voor.

Wereldwijde slachtoffers

WannaCry wist zich snel te verspreiden over de gehele wereld, met meer dan 300.000 computers uit 150 verschillende landen die vergrendeld raakten. De makers eisten een bedrag in bitcoins voor ontgrendeling, omgerekend vaak enkele honderden euro’s. In het Verenigd Koninkrijk vergrendelde de aanval systemen van de National Health Service, wat voor problemen zorgde bij zorginstellingen.