1 min

Aanstaande dinsdag 9 juli is het weer patch tuesday en gaat Microsoft weer de nodige patches verspreiden naar alle Windows-gebruikers. De aankomende patchronde bevat zeven patches. Zes van de zeven patches zijn gemarkeerd als kritiek, de andere patch is gemarkeerd als belangrijk.

Het is alweer even geleden dat Microsoft een groot aantal patches als kritiek labelde, aanstaande dinsdag gaat het om zes van de zeven patches. Twee van deze patches vereisen dat de computer opnieuw wordt opgestart dus na het installeren van alle patches moet er sowieso opnieuw opgestart worden.

De exacte details wat er precies wordt gepatched maakt Microsoft zoals gewoonlijk niet publiekelijk bekend. Dit omdat cybercriminelen niet in de kaart te spelen. Uit de samenvatting valt echter op te maken dat de patches gelden voor vrijwel alle Windows-versies en dat er een ‘remote code execution’ probleem wordt opgelost. Wat klinkt als een mogelijkheid om code van buitenaf uit te voeren op een willekeurige Windows-machine.

Een van de zes kritische patches is ook specifiek voor Internet Explorer, alle versies van Internet Explorer moeten worden gepatched. Windows RT heeft een klein gelukje, deze versie van Windows hoeft slechts vijf van de zes patches te installeren. De andere is niet van toepassing voor dit besturingssysteem. De release preview van Windows 8.1 heeft deze week al eerder updates gehad en heeft mogelijk al een deel van deze updates ontvangen.