2min

Zes mensen in het Verenigd Koninkrijk zijn ten onrechte vastgehouden voor en beschuldigd van misdaden in 2012, vanwege vertrouwelijke gegevens van hun internetgebruik verzameld door politie- en veiligheidsdiensten.

Dit blijkt uit het jaarlijks rapport van de waakhond aldaar. Uit officiële cijfers blijkt dat er in het VK in 2012 570.135 aanvragen zijn gedaan om taps te plaatsen op zowel telefoon als internet. Dit is een stijging van 15 procent ten opzichte van vorig jaar.

Sir Paul Kennedy, oud-Interception of Communications Commissioner, meldt dat de stijging is veroorzaakt door de Olympische Spelen die in 2012 in Londen werden gehouden. Daarnaast onthult hij dat het 979 keer fout is gegaan met het aftappen.

Die fouten variëren van het aftappen van de verkeerde telefoon of het verkeerde e-mailadres tot het aftappen tijdens de verkeerde periode. In 20 procent van de gevallen gaven internet- en telefoonbedrijven de verkeerde gegevens aan de veiligheidsdiensten.

In de meeste gevallen werd de fout opgemerkt, gemeld en werd de data vernietigd, zo stelt Kennedy. "Helaas werd dit jaar in zes verschillende zaken de fout niet opgemerkt en werd actie ondernomen door de politie / overheidsdiensten die de gegevens hadden ontvangen. In al deze gevallen ging het om aanvragen voor internetgegevens. Helaas hadden vijf van deze fouten zeer grote gevolgen voor de zes mensen die ten onrechte zijn vastgehouden of beschuldigd zijn van misdaden."

Duizenden aanvragen werden handmatig gecontroleerd en het werd duidelijk dat er in 39 zaken een fout was gemaakt. In bijna alle zaken kon de fout tijdig worden opgelost, maar dat was dus niet altijd het geval.