1 min

Met het aan de kaak stellen van misstanden door voornamelijk overheidsgerelateerde instanties door het oprichten van de website Wikileaks, was Julian Assange een van de de eersten die ervoor zorgden dat geheime informatie geopenbaard kon worden. Vanaf vandaag speelt ook Nederland mee, door het lanceren van PubLeaks.

De Nederlandse media hebben besloten ook een mogelijkheid te creëren voor klokkenluiders om informatie anoniem te kunnen uploaden. Enkele grote namen die aan dit initiatief meewerken zijn onder andere het persbureau ANP, de NOS, het Algemeen Dagblad en de Volkskrant.

De uploader van materiaal wordt het advies verstrekt dit vanuit een anonieme locatie te doen en hiervoor een Tor-browser te gebruiken. Het geüploade materiaal komt vervolgens terecht bij een of meerdere media naar keuze. Tevens kan de uploader aangeven of hij al dan niet in contact wil worden gebracht met een journalist, waardoor er eventueel aanvullende informatie kan worden uitgewisseld.

Over de beveiliging van de server van PubLeaks is niet alles bekend. Wel weten we dat de site gehost wordt door het Amsterdamse Greenhost. Wanneer de hostingserver zich op Nederlands grondgebied bevindt, is het de vraag in hoeverre de Nederlandse overheid zich kan en zal gaan bemoeien met de kwestie.