2min

Interpol, een van de grootste internationale politie organisaties, heeft Julian Assange de eigenaar van WikiLeaks, op de lijst van meest gezochte criminelen geplaatst. Assange wordt gezocht omdat hij een verdachte is in een verkrachtingszaak.

Assange wordt al een tijdje verdacht van verkrachting in twee verkrachtingszaken. Sinds begin augustus heeft de Zweedse overheid al een opsporingsbevel tegen de WikiLeaks-oprichter lopen. De Zweedse politie heeft Assange in augustus nog verhoord, echter bleef hij toen op vrije voeten. Assange is nu dus voortvluchtig en het is dus ook niet bekend waar hij zich bevind, veel van zijn WikiLeaks-medewerkers en vrienden wonen in Londen. Toch lijkt het er op dat niet iedereen het eens is met de beschuldigingen, de president van Equador heeft hem zelfs bescherming aangeboden.

Normaal gesproken wordt er nooit een crimineel op de website gezet die verdacht wordt van verkrachting, het heeft er toch wel iets van weg dat bepaalde overheden Assange het liefst zo snel mogelijk in de cel willen hebben, zodat wellicht WikiLeaks ook ten onder gaat. WikiLeaks beweerd dat het gewoon een lastercampagne is tegen de oprichter van de website. WikiLeaks publiceerde deze week nog een hele hoop nieuwe geheime documenten, welke afkomstig zijn van een Amerikaans computernetwerk speciaal opgezet voor het leger. Veel documenten bevatten communicatie tussen Amerikaanse diplomaten. Assange heeft inmiddels aangekondigd dat er binnenkort nog meer informatie aan zit te komen. Zo zou hij documenten hebben ontvangen over de banksector, hierdoor zouden weleens één of twee banken kunnen omvallen, aldus Assange.