“Bonuskaart Albert Heijn is zo lek als een mandje”

Abonneer je gratis op Techzine!

Volgens de Consumentenbond moet Albert Heijn de gegevens van de welbekende AH Bonuskaart gaan beveiligen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Op dit moment is het mogelijk om met slechts het kaartnummer een overzicht te krijgen van alle producten die in de afgelopen drie maanden met de kaart zijn gekocht.

Wanneer je aankopen doet bij de Albert Heijn en gebruik maakt van je bonuskaart, worden automatisch de gegevens van al je aankopen opgeslagen. Later is het mogelijk om via de app of website van Albert Heijn deze gegevens weer op te vragen. Hiervoor is alleen het bonuskaart-nummer nodig en dat kunnen anderen dus ook doen als ze dat nummer hebben.

Met de gegevens is precies op te zoeken wanneer de gebruiker wat heeft gekocht. De Consumentenbond geeft aan dat het hierbij gaat om privacygevoelige informatie. Dit zou voor de supermarktketen een reden moeten zijn om de gegevens te beveiligen.

De Consumentenbond meldt: "Onder ‘Mijn aankopen’ is precies te zien wat er recent met die bonuskaart gekocht is en op welke dag. Vervolgens kan er onderscheid gemaakt worden tussen ‘laatst gekocht’ en ‘vaakst gekocht’. Er zijn geen producten die uitgezonderd zijn van deze overzichten. Drank, sigaretten, condooms en zwangerschapstesten zijn gewoon terug te vinden in de overzichten".

Albert Heijn geeft in een verklaring aan dat het bedrijf zich gewoon aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens houdt. "Bij de gegevens van de bonuskaart zijn geen persoonsgegevens te vinden, maar alleen de aankoopgegevens."

In eerste instantie had Albert Heijn de Consumentenbond toegezegd dat er gebruik gemaakt zou worden van een gebruikersnaam en wachtwoord om de aankoopgegevens te kunnen bekijken.