Onlangs bleek dat de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten gebruik hebben gemaakt van Second Life voor spionage. Naar verluidt deed ook de Nederlandse AIVD mee aan dit spelletje, dit wordt opgemaakt uit gegevens die De Telegraaf ontvangen heeft.

Er wordt beweerd dat de AIVD zich sinds mei 2007 had genesteld in Second Life. Daarmee liep de inlichtingendienst mondiaal gezien voorop. Van de andere inlichtingendiensten is bekend dat ze sinds 2008 bezig waren met Second Life. De AIVD deelde zijn technieken tijdens een bijeenkomst in New York, die in 2008 plaatsvond.

Second Life werd als een potentieel gevaar gezien, omdat het middels het spel mogelijk is om ongezien financiële transacties te doen. Het is onduidelijk of de spionage ook iets heeft opgeleverd.

Het is niet bekend of de AIVD ook andere spellen heeft geïnfiltreerd en hoeveel werknemers zich bezighielden met de spionage van burgers. Een agent heeft wel aangegeven dat hij persoonlijk drie karakters in Second Life had, zijn baas had er eveneens een paar.