2min

Kwantumencryptie is een droom voor de security-industrie. Het is namelijk veel veiliger dan gewone encryptie. Maar problematisch is dat het op dit moment ook veel langzamer is dan conventionele beveiliging. Daardoor is het niet bruikbaar voor bijvoorbeeld telefoongesprekken of videostreaming, waarbij de versleutelde data vrijwel direct ontcijferd moet worden. Een wetenschappelijke doorbraak brengt hier echter verandering in.

Wetenschappers hebben een distributiesysteem ontwikkeld waarbij de sleutel waarmee de kwantumencryptie ontcijferd kan worden tussen de vijf en tien keer zo snel werkt. Daarmee zou het ongeveer even snel zijn als conventionele beveiligingsmethoden.

Te langzaam

Kwantumencryptie werd in 1984 al bedacht en niet veel later voor het eerst geïmplementeerd. Desondanks werd de technologie nooit breed overgenomen, omdat het simpelweg te langzaam werkt. Tegenover Science Daily laat onderzoeker Nurul Taimur Islam weten dat het versturen van de sleutels te langzaam was. Er konden hooguit enkele tientallen tot enkele honderden kilobits per seconde verstuurd worden.

Daardoor is het proces te langzaam om voor reguliere toepassingen op het internet gebruikt te worden. De nieuwe doorbraak verandert dat echter. Het team ontdekte een methode om meer informatie te verzenden per keer. Kwantumencryptie berust op sleutels die in fotonen gestopt worden en zo verzonden worden. Die kunnen onderschept worden door derden, maar moeten dan gewijzigd worden. Dat laatste is vervolgens zichtbaar voor de ontvangende partij, waarmee de techniek in principe erg veilig is.

De verwachting is dat kwantumencryptie straks de meest gebruikte beveiligingstechniek wordt. Daarvoor moet data sneller verzonden kunnen worden en deze doorbraak maakt dat in elk geval mogelijk. Nu werken steeds meer landen aan meer manieren om de versleutelde informatie beter te kunnen verzenden. Daarvoor is de bouw van een wereldwijd kwantuminternet begonnen, waartoe China afgelopen zomer nog een satelliet lanceerde. Het is een veelbelovende stap, die de bredere implementatie van de techniek met rasse schreden dichterbij brengt.