Op 8 april zal Microsoft’s ondersteuning voor Windows XP definitief stoppen. Toch blijkt dat maar liefst 95 procent van de pinautomaten verspreid over de wereld nog op dit besturingssysteem draait. Hierdoor kan de veiligheid van deze automaten in het geding komen.

Het gebruik van pinautomaten is tegenwoordig niet meer weg te denken. Toch blijkt dat met 95 procent vrijwel alle pinautomaten nog draait op het inmiddels meer dan twaalf jaar oude besturingssysteem van Microsoft. Met het stoppen van de ondersteuning van Windows XP op 8 april kan de veiligheid van deze automaten in het geding komen.

Met het stoppen van de ondersteuning voor Windows XP zullen er geen nieuwe veiligheidsupdates komen. Enkel de ondersteuning van de Security Essentials-beveiliging zal nog een jaar worden verlengd. Dat betekent dat nieuwe veiligheidslekken in het besturingssysteem niet door Microsoft verholpen zullen worden. Eind vorig jaar wisten enkele hackers op een speciale conferentie in Duitsland al de beveiliging van een virtuele pinautomaat te kraken en deze met behulp van malware geld te laten spuwen.

Het upgraden van het besturingssysteem van de circa drie miljoen pinautomaten wereldwijd lijkt echter geen makkelijke opgave. Veel hardware is verouderd en zou daardoor moeite kunnen hebben met het draaien van het recentere Windows 7. Dit zal namelijk het besturingssysteem zijn waarmee de pinautomaten vervolgens worden uitgerust. Het upgraden van de automaten zou met name bij de kleinere zaken lang kunnen duren, waardoor deze met de dag kwetsbaarder worden.