1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft heeft aangekondigd dat het gebruikers de mogelijkheid zal bieden om hun gegevens buiten de Verenigde Staten op te slaan. Hiermee wordt een antwoord gegeven op de spionagepraktijken van de veiligheidsdienst NSA. Die instantie wordt het dan namelijk onmogelijk gemaakt om deze data binnen de wetten af te kunnen tappen.

Uit de documenten die gelekt werden door klokkenluider Edward Snowden werd onder andere duidelijk dat de NSA zonder gerechtelijk bevel gegevens aftapte. Zo bleek dat er dataverkeer van beveiligde servers van Google en Yahoo door de Amerikaanse veiligheidsdienst werd afgetapt . Ook het netwerk van Microsoft bleek niet opgewassen tegen de spionagepraktijken van de NSA.

Vele technologiebedrijven waren onthutst over de onthullingen. Als reactie kondigde Microsoft eind vorig jaar al aan dat ze de encryptie van haar diensten zou verbeteren. Om haar gebruikers nog meer tegemoet te komen zal de gigant gebruikers de mogelijkheid bieden om hun gegevens op te slaan op een server buiten Amerikaans grondgebied. Dat berichtte de Financial Times. Deze optie zal enkel voor Europese en andere niet-Amerikaanse gebruikers mogelijk zijn. Het is niet bekend wanneer Microsoft de mogelijkheid precies beschikbaar zal stellen.

Hiermee zal Microsoft het eerste bedrijf zijn dat met een dergelijke oplossing komt. Door een de maatregel zal er een extra laag beveiliging worden toegevoegd. Hoewel natuurlijk de vraag kan worden gesteld in hoeverre een server op een grondgebied buiten de Verenigde Staten de NSA werkelijk buiten kan houden.