2min

Naar aanleiding van recentelijke berichten over het aftappen van gegevens via internet door veiligheidsdiensten heeft Microsoft besloten haar online beveiliging aan te scherpen. Zo zal onder ander de encryptie van diensten worden verhoogd.

Brad Smith, topman bij Microsoft, heeft in een blog geschreven dat de softwaregigant zich evenals veel van haar gebruikers zorgen maakt over de rol van veiligheidsdiensten bij het toezicht houden over het internet. Hierbij zou Microsoft met name onthutst zijn over het vermeende online aftappen van gegevens door veiligheidsdiensten, zonder een gerechtelijk bevel.

Uit documenten die gelekt werden door klokkenluider Edward Snowden kwam voornamelijk de discutabele wijze van aftappen van gegevens door de Amerikaanse NSA aan het licht. Hieruit bleek onder andere dat de NSA op grote schaal gegevens kon aftappen van dataverkeer tussen beveiligde servers van Google en Yahoo, doordat de verbinding tussen de servers niet beveiligd was.

Als reactie hierop gaat Microsoft, aldus Brad Smith, werken aan een betere online bescherming van haar gebruikers. Hiervoor zal Microsoft de versleuteling van haar diensten uitbreiden, de wettelijke bescherming van haar klantgegevens aanscherpen en de transparantie van toegepaste programmacode in haar software verhogen. Met dit laatste wil Microsoft haar gebruikers verzekeren dat er geen veiligheidslekken in haar software zit.

De extra bescherming die Microsoft haar gebruikers met het versleutelen van diensten wil bieden zal in 2014 worden ingevoerd. Hiermee zal er een verhoogde mate van versleuteling worden toegepast op diensten zoals Office 365, Outlook, SkyDrive en Windows Azure. Momenteel verloopt het dataverkeer van deze diensten naar Microsoft’s servers al op een versleutelde wijze.