Legers van NAVO-landen en ambassadeurs zijn in het verleden mogelijk afgeluisterd door de NSA. De partijen maakten gebruik van Philips-telefoons waarvan de versleuteling is verzorgd door de inlichtingendiensten van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Dat meldt De Groene Amsterdammer vandaag.

De spendextelefoons van Philips werden door diplomaten en legers gebruikt voor communicatie, maar de NSA heeft mogelijk mee kunnen luisteren omdat het de versleuteling makkelijk kon ontcijferen omdat het de beveiliging zelf leverde. Het is echter onduidelijk of dit ook werkelijk het geval is geweest.

Philips zou in de jaren ’80 overigens weinig alternatieven hebben gehad bij de keuze voor een versleuteling, zo blijkt uit onderzoek. Wanneer de codering van de inlichtingendiensten niet gebruikt zou worden, zouden NAVO-landen vermoedelijk geen gebruik willen maken van de telefoons.

Middels de beveiliging van de NSA die Philips inbouwde, werd al het geluid dat via de telefoons gecommuniceerd werd gefragmenteerd en aan de andere kant van de lijn weer in elkaar gepuzzeld aan de hand van een algrotime. De telefoons werden tot enkele jaren terug nog gebruikt.