1 min

Het is hackers gelukt om in te breken op enkele honderden modems van XS4ALL-klanten. Vervolgens werden de telefoonnummers van de klanten misbruikt om te belden naar dure exotische oorden zoals Vanuatu in de Grote Oceaan. XS4ALL heeft laten weten dat de telefoonrekeningen worden kwijtgescholden en het bedrijf heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de hack.

XS4ALL heeft te maken met enkele honderden klanten die de dupe zijn geworden van een hack die lijdt tot hoge telefoonrekeningen. De modems worden gehackt en vervolgens wordt er met de telefoonnummers van de klanten gebeld naar dure 0900-nummers in verschillende exotische landen. Het probleem doet zich alleen voor bij klanten die een Fritzbox-modem hebben van AVM en op dat modem een bepaalde poort open hebben staan. XS4ALL gaat verder niet tot in detail in over welke poort het gaat.

XS4ALL kwam de zaak zelf op het spoor toen het ineens allerlei telefoontjes begon te detecteren naar oorden waar normaliter vrijwel nooit naartoe wordt gebeld. Nu werd er ineens veel vaker en veel langer gebeld met dit soort bestemmingen. Ook in Duitsland heeft een soortgelijke hack plaatsgevonden en ook daar wordt de zaak momenteel onderzocht.

XS4ALL is inmiddels begonnen met het op de hoogte stellen van de klanten en het kwijtschelden van hoge telefoonrekeningen. Het is de provider nog niet duidelijk hoe de hackers exact te werk zijn gegaan. XS4ALL is een volledige dochteronderneming van KPN maar werkt zelfstandig en bediend zo’n 250.000 klanten.