1 min

Tags in dit artikel

, ,

Gmail wordt veilig dan ooit tevoren, heeft Google bekendgemaakt. De zoekgigant gaat de dienst van een zwaardere versleuteling voorzien. Daardoor wordt het volgens Google voor buitenstaanders onmogelijk om data af te tappen.

Al het verkeer tussen de gebruiker en de servers zal voortaan via een HTTPS-verbinding lopen. Dat geldt ook voor het verkeer tussen verschillende servers van Google zelf. De zoekgigant geeft aan dat beveiliging extra veel aandacht heeft gekregen na "openbaringen van de afgelopen zomer". Google verwijst daarmee waarschijnlijk naar de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden.

Inlichtingendienst NSA had zich bijvoorbeeld genesteld in een verbinding tussen de servers van Google en Yahoo. Op die manier kon de uitgewisselde informatie eenvoudig worden verkregen omdat het interne verkeer niet versleuteld was. De komst van deze betere beveiliging werd eerder deze maand al door Eric Schmidt aangekondigd.

Google ondersteunt HTTPS-verbindingen al sinds de introductie van Gmail en maakte het in 2010 de standaardoptie. Nu circuleert 100% van de berichten via het protocol. Google wilde ook van de gelegenheid gebruikmaken om te melden dat Gmail een beschikbaarheid van 99,978 procent had in 2013. Dat betekent dat de dienst maximaal twee uur niet beschikbaar is geweest.