2min Security

Google maakt Gmail en Chrome veiliger

Google maakt Gmail en Chrome veiliger

Google heeft nieuwe security-features doorgevoerd voor Gmail en Chrome. Naast maatregelen voor bulk e-mail en passkeys, zijn dit ook een darkweb-monitoringsdienst en het gebruik van de Google-app als credential provider voor inloggen.

De afgelopen maand heeft de techgigant bijvoorbeeld maatregelen genomen om de verspreiding van spam e-mail naar Gmail-adressen aan banden te leggen. Verspreiders van bulk e-mail moeten sinds kort aan nieuwe strengere maatregelen voldoen om grote hoeveelheden e-mail naar Gmail-adressen te sturen. Volgen zij deze maatregelen niet, dan lopen zij het risico dat hun mail automatisch in de spambak belandt of dat deze door Google wordt geblokkeerd.

Lees ook: Google stelt strengere eisen aan verzenders bulkmail in strijd tegen spam

Introdcutie passkeys

Google heeft ook het gebruik van passkeys voor het inloggen op al zijn diensten standaard gemaakt. Hiermee stapt de techgigant af van de klassieke gebruikersnaam/wachtwoord-combinatie. Volgens de techgigant moet het gebruik van passkeys ook het inloggen vergemakkelijken.

Lees verder: Google maakt passkeys de standaard inlogmethode

Darkweb-monitoring

Andere nieuwe functionaliteit die Google doorvoert om de security van bijvoorbeeld Gmail te verbeteren is de toevoeging van ‘darkweb’-rapportage. Met deze functionaliteit laat Google eindgebruikers ontdekken of hun persoonlijke informatie via het darkweb is gelekt.

Denk daarbij aan NAW-gegevens, maar ook e-mail (Gmail)adressen en BSN-nummers. Gebruikers kunnen met de functie de techgigant aangeven hierop te scannen en -indien gevonden- hiervoor een alert te geven. Ook laat de dienst weten hoe gebruikers vervolgstappen kunnen nemen om hun persoonlijke informatie beter te beschermen.

Inloggen met Google Password Manager

Verder is nu Google Password Manager standaard in de Google App ingebouwd zodat gebruikers hiermee veilig hun wachtwoorden opslaan en de app als Autofill-provider gebruiken om sneller in te loggen. Deze GPM-functionaliteit is vooral bedoeld voor iOS-devices.