1 min

De National Security Agency (NSA) mag met de goedkeuring van de overheid van de Verenigde Staten de gegevens van miljoenen klanten van telecomprovider Verizon verzamelen, meldt The Guardian. De nieuwsbrenger beschikt over een gerechtelijk document waaruit dit zou blijken.

De NSA verzamelt op dagelijkse basis allerlei gegevens van gebruikers, zoals locatiegegevens, gebelde telefoonnummers, tijd en gespreksduur. Het gaat hierbij om nationale en internationale gesprekken, maar de inhoud van de gesprekken wordt niet vastgelegd en de data is ook niet gekoppeld aan persoonlijke gegevens van de bellers. Volgens het document is de NSA tot 19 juli aanstaande door de overheid gemachtigd om deze gegevens in te kunnen zien.

Het was al duidelijk dat gegevens van onschuldige burgers verzameld werden onder de leiding van President Bush, vooralsnog was niet aangetoond dat ook President Obama dit toestond. Het lijkt bovendien niet onmogelijk dat dergelijke praktijken ook bij andere Amerikaanse providers plaatsvinden, in opdracht van de overheid. Daarover wordt in het document echter geen uitsluitsel gegeven.

Alle betrokken partijen hebben voor publicatie van The Guardian de kans gekregen om de zaak toe te lichten, hebben onthielden zich allen van het geven van commentaar.