1 min

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met een aantal beperkingen voor de inlichtingendienst NSA. Het gaat om twee nieuwe wetten die met een grote meerderheid werden aangenomen.

Door de voorstellen kan de NSA in de toekomst niet meer zonder tussenkomst van een rechter Amerikaans verkeer aftappen. Het installeren van backdoors wordt eveneens niet meer geduld. Onlangs werd bekend dat de NSA op grote schaal netwerkapparatuur voorzag van afluisterapparatuur.

De stemming resulteerde in een uitslag van 293 mensen die voor de nieuwe wetten waren, tegen 123 mensen die het voorstel niet zagen zitten. De grote meerderheid is volgens lokale media een verrassing. De wetten zijn desondanks niet definitief, het voorstel moet ook nog langs de Senaat. Het is nog afwachten of de voorstellen daar eveneens op een meerderheid kunnen rekenen.

Eerder nam het Huis van Afgevaardigden een wet aan waardoor de NSA niet meer ongericht telefoongegevens mag verzamelen. Tegelijkertijd worden telecomproviders wel verplicht om deze gegevens te verzamelen, waartoe alleen met een gerechtelijk bevel toegang wordt verleend.