Opnieuw is er een methode gevonden om het vergrendelscherm van de iPhone te omzeilen. De methode is zeer eenvoudig en stelt kwaadwillenden in staat om de laatst geopende applicatie te gebruiken.

Om het vergrendelscherm te omzeilen zijn er wel enkele vereisten. Ten eerste moet zowel het notificatiecentrum als het Control Center toegankelijk zijn op het vergrendelscherm, ten tweede moet de iPhone een gemist telefoongesprek in het notificatiecentrum hebben staan. Dat tweede is relatief eenvoudig te regelen door de persoon die het toestel in handen heeft.

Door de vliegtuigstand vanuit het Control Center te activeren en vervolgens vanuit het notificatiescherm op het gemiste telefoongesprek te drukken wordt de laatst geopende applicatie volledig toegankelijk. Andere apps blijven buiten schot, de gevolgen van de vondst zijn dus redelijk beperkt, afhankelijk van welke app als laatst geopend was. Als het hoofdscherm van de iPhone geopend was, wordt dit inzichtelijk, maar het is niet mogelijk om apps te openen.

Apple heeft de kwetsbaarheid waarschijnlijk zelf ook al ontdekt, want in de eerste bèta van iOS 8 is deze niet meer te misbruiken. Gebruikers die zich zorgen maken om de gevolgen kunnen zich beschermen door de toegang tot het notificatiecentrum of het Control Center uit te schakelen.

In onderstaande video is de werking van de kwetsbaarheid te zien.