2min Security

Google onder vuur omdat er geen patch komt voor 930 miljoen apparaten

Adrian Ludwig van Google heeft in een Google+ post gereageerd op de oproep om een beveiligingslek in de Android-browser van Android 4.3 en alle voorgaande versies te dichten. Google gaat dit lek niet dichten omdat het teveel werk zou zijn en deze Android-versie inmiddels te oud is. Op dit moment maken echter nog zo’n 930 miljoen Android-toestellen gebruik van deze versie. Het gevolg is een gigantische lading kritiek op Google.

Het blijft een terugkerend probleem voor Google; de fragmentatie van Android-versies op de verschillende smartphones. Een probleem waar Google toch echt iets op moet gaan bedenken want nu ligt het wederom onder vuur en niet zo’n beetje ook.

In Android 4.3 en ouder zit een beveiligingslek in de Android-browser, dit lek zal echter niet meer worden gedicht door Google omdat het simpelweg teveel werk is. Volgens Ludwig gaat het om zo’n 5 miljoen regels code waar elke maand duizenden wijzigingen in doorgevoerd worden. Google biedt alleen actieve updates voor de laatste twee Android-versies, op dit moment Android 5.0 Lollipop en Android 4.4 KitKat. Android 4.3 is volgens Google dus al te oud om nog gepatched te worden. Android 4.3 werd op 24 juli 2013 gelanceerd, nog net geen 1,5 jaar geleden. Het betekent echter ook dat als Google besluit om komende zomer Android 5.1 op de markt te brengen het niet langer updates zal uitbrengen voor Android 4.4 KitKat.

Google stelt dat het probleem vanzelf wordt opgelost als de fabrikanten updates gaan verzorgen naar nieuwere Android-versies of wanneer gebruikers een nieuw toestel aanschaffen. Hoewel dat theoretisch gezien klopt, zullen lang niet alle toestellen een update krijgen en maakt Google zich er wel makkelijk vanaf. Je mag van een Android-versie van 1,5 jaar oud nog best een update verwachten.

Onder de Google+-post van Ludwig krijgt het bedrijf dan ook een heleboel kritiek, plat gezegd krijgt het bedrijf een enorme lading stront over zich heen. Zo wordt het verwijt gemaakt dat Android de nieuwe Internet Explorer 6 is, dat Google nu met twee maten meet, want het verwacht wel van Apple en Microsoft dat zij lekken in hun besturingssystemen binnen 90 dagen dichten, na die periode publiceert Google de lekken gewoon. Ook als Microsoft aangeeft dat de patch twee dagen later beschikbaar komt. Nu is al enkele maanden bekend dat er een lek zit in Android 4.3 en dan kiest het bedrijf er simpelweg voor geen patch uit te brengen.

Bron:Google+