Gemalto, de grootste fabrikant ter wereld van simkaarten, laat vandaag weten dan zijn simkaarten gewoon veilig zijn ondanks de hack door de NSA en de GCHQ. De NSA zou weliswaar zijn handen hebben gelegd op de encyptiesleutels van enkele miljoenen simkaarten maar het bedrijf produceert er jaarlijks zo’n 2 miljard.

Gemalto heeft honderden telecomproviders wereldwijd als klant, toen vorige week bekend werd dat het bedrijf al in 2010 gehackt zou zijn door de NSA en GCHQ om de encryptiesleutels van de simkaarten te bemachtigen stond de veiligheid van de simkaarten ineens ter discussie. De veiligheidsdiensten hoeven met de encryptiesleutels de communicatie helemaal niet te kraken maar kunnen deze eenvoudig terug vertalen naar spraak en data.

Gemalto houdt overigens nog wel een slag om de arm, want het gaat om voorlopige conclusies naar aanleiding van het onderzoek was vorige week werd ingesteld. Het bedrijf blijft de zaak onderzoeken en zal er achter willen komen of de NSA of GCHQ nog steeds toegang heeft tot het netwerk en de nieuwe encyptiesleutels. Dat lijkt vooralsnog niet het geval te zijn.