2min

Google heeft besloten om bij Android 5.0 Lollipop standaard versleuteling van gegevens te realiseren. Dat is voor de veiligheid van de gebruiker een vooruitgang, maar uit tests van AnandTech blijkt dat toestellen er wel beduidend trager van worden.

Android-gebruikers hebben al jarenlang de mogelijkheid om hun smartphone of tablet van versleuteling te voorzien, bij Android 5.0 Lollipop is deze optie op nieuwe apparaten voor het eerst standaard ingeschakeld. Door de data op een toestel van encryptie te voorzien, zijn de gegevens zonder ontgrendelingscode niet uit te lezen. Pas na het invoeren van de ingestelde code worden bestanden van hun encryptie ontdaan. Deze functionaliteit heeft zodoende ook alleen zin als er een code is ingesteld.

In een test gaat AnandTech aan de slag met de Google Nexus 5 en Nexus 6. Uit benchmarks blijkt onverwacht dat de Nexus 6 zeker niet in alle gevallen sneller is dan zijn voorganger. Zo verloopt het lezen en wegschrijven van gegevens van en naar het interne geheugen duidelijk langzamer.

AnandTech nam in eerste instantie aan dat dit kwam door het gebruik van minder goede flash-chips, maar komt daar later op terug. De minder goede prestaties zijn het resultaat van FDE: Full Disk Encryption. Bestanden die uitgelezen moeten worden, moeten eerst ontgrendeld worden. Bij het wegschrijven van bestanden moet juist weer encryptie worden toegevoegd.

De versleuteling zorgt voor aanzienlijke vertragingen in vergelijking met een normale Nexus 5: 62,9 bij het willekeurig inladen van bestanden, 50,5 procent bij het willekeurig wegschrijven van data en wel 80,7 procent bij opeenvolgende leesopdrachten.

Bij de sequential read-test is het prestatieverschil door FDE het grootst

AnandTech bekeek ook de resultaten van een Nexus 6 zonder versleuteling en kwam tot de conclusie dat de smartphone dan duidelijk beter presteert dan de Nexus 5. Het verschil in prestaties is dus te herleiden tot de versleuteling.

De kwaliteit van de flashchips heeft overigens wel invloed. Bij SSD’s zien we bijvoorbeeld dat de chips zelf ondersteuning bieden voor encryptie, wat de algehele prestaties ten goede komt. Bij eMMC-chips moet de encryptie van buitenaf geleverd worden.