2min

De Duitse politiek heeft momenteel te kampen met malware op het het ICT-netwerk dat niet verwijderbaar lijkt te zijn. De problemen met de malware zijn zo groot dat het netwerk nu al vier weken is geïnfecteerd en het herinstalleren van software mogelijk niet voldoende is. Mogelijk moeten alle pc’s worden vervangen.

Het Duitse ICT-netwerk zou volledig overgeleverd zijn aan malware, mogelijk gaat het om een gerichte aanval van een andere overheid of inlichtingendienst. Onder de malware bevinden zich ook trojaanse paarden waarmee toegang tot de systemen kan worden verschaft en eenvoudig informatie buitgemaakt kan worden.

Of er gevoelige informatie in handen is gevallen van kwaadwillende of de inlichtingendienst die achter de aanval zit is onduidelijk. Er wordt inmiddels al voorzichtig naar de Russen gewezen, al is het in deze tijd moeilijk te zeggen wie er achter een aanval zit. De Chinezen en de Amerikanen doen niet onder voor de Russen qua cyberaanvallen.

Inmiddels zou het internetverkeer van het parlement worden omgeleid via het netwerk van de regering omdat dat netwerk voorzien is van betere beveiliging. Vandaag zou een speciale commissie de beslissing gaan nemen wat de vervolgstappen zijn om het netwerk weer veilig en malware-vrij te krijgen. Het kan zijn dat het hele netwerk wordt vervangen door nieuwe apparatuur, maar een andere optie zou zijn om spionage-experts in te schakelen om verder onderzoek te doen en de bron van de aanvallen te achterhalen.

De laatste optie ligt redelijk gevoelig omdat de parlementsleden dan toegang tot hun systemen moeten geven aan de spionage-experts. Sommige partijen zien dat niet zitten.

Recent kwamen de Duitsers zelf in opspraak omdat ze jarenlang samen met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA andere Europese bondgenoten hebben afgetapt door het verkeer op glasvezelkabels te onderscheppen. Het kan dus ook zomaar zijn dat een van de bondgenoten de Duitsers een koekje van eigen deeg heeft gegeven.