Op een van de computers van een Duitse kerncentrale is malware aangetroffen, het zou gaan om een ongerichte malware-infectie. Dat betekent dat de malware niet specifiek is ontwikkeld om kerncentrales te infecteren. De computer die was geïnfecteerd bestuurt de laadmachine voor brandstofelementen.

Het gaat om de Duitse kerncentrale in het zuiden van Duitsland in Gundremmingen. De aangetroffen malware zou vaak om privécomputers voorkomen en is waarschijnlijk op het systeem gekomen via een USB-stick. Beveiligingsonderzoekers hebben inmiddels alle computers van de kerncentrale nagelopen en deze zijn allemaal malware vrij verklaard.

Volgens de onderzoekers is de kerncentrale ook niet gevoelig voor malware want alle systemen die van invloed zijn op het radioactief materiaal zijn analoog en hebben geen verbinding met het internet. Deze systemen zijn dus ook niet te hacken, maar alleen te besturen van binnen uit de kerncentrale.

Duitsland heeft enige tijd geleden besloten dat het wil stoppen met zijn kerncentrales en over een aantal jaar zal ook deze kerncentrale worden stilgelegd. Na de ongelukken in Japan met de kerncentrales zijn de Duitsers zich bewuster van de risico’s.