Het Italiaanse Hacking Team dat spionagesoftware levert aan overheden denkt dat het nu zelf is gehackt door een overheid. Volgens het bedrijf is de hack ruim van te voren gepland en heeft het enorm veel tijd gekost om de 400GB aan data te verzamelen. Het bedrijf durft echter geen specifieke overheid te noemen.

Hacking Team is nu zelf gehackt en bij deze hack is maar liefst 400GB aan data buitgemaakt welke online is gegooid en te downloaden is via het torrent-netwerk. Uit deze data is al allerlei interessante informatie naar voren gekomen, zo doet het bedrijf wel degelijk zaken met landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten, iets wat het bedrijf altijd ontkent heeft. Verder zijn er al verschillende lekken in bijvoorbeeld Flash gevonden die nog niet zijn gepatched.

Hacking Team heeft nu in een Italiaanse krant laten weten dat het vermoed dat er een overheid achter de hack op het bedrijf zit. De aanval is maandenlang gepland en het verzamelen van de 400GB aan data heeft ook enorm veel tijd in beslag genomen, aldus de CEO van het bedrijf, David Vincenzetti. Hij durft echter nog geen overheid aan te wijzen die achter de hack zou zitten.

Uit de documenten zou ook blijken dat Hacking Team intern hele zwakke wachtwoorden zou gebruiken, iets wat Vincenzetti ontkent, met zoveel ervaring in het bedrijf weten wij wel beter. Verder laat de CEO weten dat er deze week een update komt voor de software van het bedrijf, zodat overheden de software weer kunnen gebruiken zonder gedetecteerd te worden. Aan het einde van het jaar moet vervolgens nog een nieuwe versie verschijnen die helemaal niet meer gelinkt kan worden aan de huidige versie.

Het Italiaanse Hacking Team is niet een beveiligingsbedrijf dat het beste voor heeft met de consument of het bedrijfsleven. In plaats daarvan levert het software aan overheden zodat ze mensen in de gaten kunnen houden door hun systemen te hacken en hun telefoons af te tappen. Hacking Team doet dit door lekken te zoeken in bekende software maar in plaats van deze te melden zodat ze gepatched kunnen worden, ontwikkelt Hacking Team software die het lek vervolgens misbruikt. De software die Hacking Team levert aan overheden is zeer gebruiksvriendelijk en met een een paar simpele stappen is het mogelijk om een doelwit te hacken.