2min

Het Italiaanse beveiligingsbedrijf Hacking Team is slachtoffer geworden van een hack waarbij zo’n 400GB aan data buitgemaakt. Deze data is nu online gedumpt en voor iedereen te downloaden met een torrent-client. Het Italiaanse bedrijf voorziet overheden van omstreden hacksoftware om burgers af te luisteren of online te volgen.

Van alle beveiligingsbedrijven in de wereld is Hacking Team niet altijd een van de good guys. Bedrijven als Gdata, Kaspersky en Symantec doen hun best om de gebruiker te beschermen. Hacking Team daarentegen levert software aan overheden waarmee ze hun burgers in de gaten kunnen houden en eventueel ook kunnen hacken. Het bedrijf is al regelmatig niet zo positief in het nieuws gekomen, maar het heeft altijd verklaard niet samen te werken met overheden die mensenrechten schenden en burgers onderdrukken.

Helaas blijkt uit de datadump die nu online is verschenen dat Hacking Team wel degelijk samenwerkt met landen als Egypte, Sudan en Saudi-Arabië. Landen die het niet echt nauw nemen met mensenrechten. Er is ook een factuur gevonden van 58.000 euro aan Egypte voor de RCS Exploit Portal, een van de producten van Hacking Team, en een factuur van 480.000 euro aan Sudan. Inmiddels is duidelijk dat tientallen landen klant zijn van Hacking Team maar Nederland en België lijken nog geen klant te zijn van het bedrijf.

Of deze hack nog gevolgen gaat hebben is niet helemaal duidelijk. Mogelijk duikt er de komende dagen nog meer interessante informatie op uit de 400GB buitgemaakte data. Op dit moment verschijnt er elk uur nieuwe informatie.

Het bedrijf zelf, Hacking Team, heeft nog steeds niet gereageerd op alle ophef, maar het imago van het bedrijf loopt steeds meer deuken op want er blijf informatie naar buiten komen.