Qualcomm heeft bekendgemaakt dat het vanaf het volgende vlaggenschip, de Snapdragon 820, een beveiligingsoplossing gaat toevoegen aan zijn chips genaamd Smart Protect. Hiermee kunnen malafide apps worden gedetecteerd en onschadelijk worden gemaakt.

De bedoeling van de technologie is dat deze zelf het gedrag van de apps in de gaten houdt en zodra een app malafide activiteiten uitvoert de chip deze kan blokkeren. De technologie moet dus leren van de apps wat legitiem is en wat niet legitiem is. Daarnaast krijgen smartphonefabrikanten en beveiligingsbedrijven tot op zekere hoogte toegang tot Smart Protect zodat ze de beveiligingsoplossing kunnen sturen of verbeteren. Hoeveel controle deze bedrijven precies krijgen over de technologie in de chip is nog onduidelijk.

Qualcomm voegt de technologie als eerste toe in de Snapdragon 820, het nieuwe vlaggenschip van het bedrijf dat in het voorjaar moet verschijnen. Hiermee moeten smartphones in elk geval weer een stuk veiliger gaan worden. Daarnaast zal deze techniek ervoor zorgen dat smartphones veiliger zijn te houden zonder dat het extreem veel accucapaciteit kost. Doordat de techniek in de chip zit kan veel efficiënter het gedrag van apps in de gaten worden gehouden.

Qualcomm doet er goed aan te investeren in dit soort oplossingen, op snelheid kan het bedrijf het momenteel niet winnen van Samsung, maar nu beveiliging en veiligheid steeds belangrijker wordt kan het bedrijf hierin wel een voorsprong nemen. Fabrikanten als HTC, LG, Motorola en Sony maken veel gebruik van Qualcomm-chips.