1 min

Microsoft heeft een beveiligingsupdate uitgebracht voor Windows Vista, 7, 8 en 8.1 waarbij de SafeDisc-drm uit het besturingssysteem wordt gehaald. Reden voor deze verwijdering is het feit dat er een beveiligingslek in zit en daar misbruik van gemaakt kan worden door malware. Er komt wel een mogelijkheid om de beveiliging tijdelijk in te schakelen zodat games die zijn voorzien van de beveiliging nog gewoon blijven werken.

Microsoft laat weten dat er een beveiligingslek in SafeDisc-drm zit en om Windows-gebruikers te beschermen is ervoor gekozen de beveiliging uit Windows te halen zodat systemen geen risico meer lopen met malware die daar misbruik van wil maken.

Dat betekent dat games die voorzien zijn van deze beveiliging nu niet meer werken in Windows, wat erg vervelend kan zijn aangezien veel populaire games er gebruik van maken. Denk bijvoorbeeld aan The Sims-collectie, maar ook Diablo 2 en Dungeon Keeper 2. Microsoft heeft in een Knowledge base-artikel een methode gezet waarop de beveiliging weer is in te schakelen in Windows, al dan niet tijdelijk, zodat de games toch nog gespeeld kunnen worden.

In Windows 10 zijn zowel SafeDisc-drm als SecuRom niet meer meegenomen door Microsoft. Daar moesten gebruikers al omwegen en trucjes uit halen om de games te laten werken.