1 min

De Indiase overheid heeft software ontwikkeld waarmee het mogelijk is om smartphonebeveiligingen te omzeilen inclusief die van de iPhone. De Indiase overheid heeft deze tool naar eigen zeggen laten ontwikkelen voor forensisch onderzoek. Of de manier waarop deze software te werk gaat worden geen uitspraken gedaan.

De Indiase Minister van Telecom, Ravi Shankar Prassad, heeft gezegd dat encryptie en beveiligingen op smartphones een steeds groter probleem zijn voor alle opsporings- en politiediensten wereldwijd. In India hebben ze geen plannen om zogenaamde backdoors te verplichten aldus Prassad, maar ze hebben wel een tool ontwikkeld voor forensisch onderzoek waarmee alle smartphones kunnen worden onderzocht, waaronder die van Apple.

Het lijkt er op dat de smartphonefabrikanten er in zijn geslaagd om de beveiligingen en encryptie om smartphones te verbeteren, maar dat sommige opsporingsinstanties nog net even iets slimmer zijn. Op dit moment is Samsung Knox de meest veilige mobiele oplossing, gevolgd door BlackBerry Enterprise Services, of de Indiase overheid ook deze beveiligingen kan omzeilen wordt helaas niet duidelijk uit het verhaal van de Minister.

De discussie over beveiliging, encryptie, privacy en daar tegenover toegang voor opsporingsinstanties wordt inmiddels al maanden gevoerd, het begon allemaal toen de FBI de hulp van Apple wilde bij het hacken van een iPhone van een terrorist.