2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Apple en BlackBerrymaker Research In Motion (RIM) ontkennen dat zij ook maar iets te maken hebben met een backdoor in hun software waardoor de Indiaase overheid de gebruikers kan afluisteren. Ook beveiligingsbedrijf Symantec, dat naar verluidt de backdoor gemaakt zou hebben, ontkent iedere betrokkenheid.

Een hackersgroep die bekend staat onder de naam Lords of Dharmaraja zegt officiële documenten te hebben buitgemaakt waarin Apple, RIM, Nokia en het Indiase ministerie van Militairy Intelligence afspraken hebben gemaakt om de Indiase overheid toegang te verschaffen tot het dataverkeer van zijn inwoners. In ruil daarvoor zouden zij toestemming hebben gekregen om smartphones te verkopen in India.

Volgens de documenten zouden medewerkers van de Indiase overheid al geruime tijd het dataverkeer onderscheppen van zijn inwoners, onder het mom van terrorismebestrijding. Beveiligingsbedrijf Symantec zou hiervoor een afluisterprogramma hebben ontwikkeld die op de smartphones van Apple, RIM en Nokia geïnstalleerd zou zijn.

Apple ontkent alle aantijgingen. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat het bedrijf zich met hand en tand heeft verzet tegen de Indiase regering om toegang te verkrijgen tot hun systemen. Ook het Canadese RIM ontkent de beschuldigingen. Hij bedrijf zegt geen deals te sluiten met individuele landen. Daarnaast heeft het bedrijf niet de mogelijkheid om versleutelingkeys aan derden te geven. Ook Symantec ontkent iedere betrokkenheid. "Wij zullen nooit een backdoorprogramma ontwikkelen of verspreiden als dat bedoeld is voor andermans programma’s, mobiel of andersoortig", aldus een woordvoerder van het beveiligingsbedrijf.

Nokia heeft tot op heden niet gereageerd op de geruchten.