2min

Apple zou besloten hebben om de beveiligingen op de iPhone verder op te voeren na de hele discussie met de FBI. Hierdoor wordt het in de toekomst nog lastiger om toegang te krijgen tot informatie die is opgeslagen op de toestellen.

Als we de New York Times mogen geloven dan is dit pas het begin van de discussie tussen de Amerikaanse opsporingsdiensten den Apple. De FBI heeft recent via de rechter afgedwongen dat Apple moet helpen bij het beschikbaar maken van informatie die is opgeslagen op de iPhone van een terrorist. Apple moet software ontwikkelen waarmee het mogelijk is om beveiligingen te omzeilen, waaronder dat de iPhone zichzelf wist als er tienmaal een verkeerde pincode is ingevoerd.

Met deze software kan de FBI vervolgens een bruteforce-aanval uitvoeren op de iPhone om op die manier de pincode te raden. Apple weigert vooralsnog om hieraan mee te werken en wil tot de hoogste rechter gaan in de Verenigde Staten om dit niet te hoeven doen. Apple stelt dat het een precedent schept voor de toekomst, waarbij Apple ook allerlei andere software mag gaan ontwikkelen om de overheid te helpen. Bijvoorbeeld om de camera op afstand in te schakelen of om bij veel kleinere zaken toegang tot de iPhones te verschaffen.

De FBI heeft al eerder verklaard dat het zou gaan om een uitzonderlijke situatie en dat de FBI dit slechts eenmalig vraagt. The Wall Street Journal meldt echter dat er al verzoeken liggen om nog een dozijn iPhone-toestellen te ontgrendelen.

Deze discussie is voorlopig nog niet voorbij en Apple zou nu technisch de beveiliging zover te willen opvoeren dat het straks echt onmogelijk wordt om nog te voldoen aan dergelijke verzoeken.