1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Yahoo! heeft recente geruchten bevestigd. Er zijn gegevens van maar liefst 500 miljoen gebruikers van zijn diensten buitgemaakt bij een hack eind 2014. Daarbij zijn uiteenlopende persoonsgegevens, waaronder namen, mailadressen, geboortedata, wachtwoorden en soms beveiligingsvragen en antwoorden daarop buitgemaakt.

Yahoo! denkt zelf dat de hack is uitgevoerd door mensen die gesteund zijn door een overheid, of in opdracht van een overheid werkten. Uit intern onderzoek van Yahoo blijkt dat er tussen de gestolen gegevens geen bankgegevens of onbeveiligde wachtwoorden zitten. “Op basis van het onderzoek gaat Yahoo er vanuit dat er gegevens van minimaal 500 miljoen gebruikeraccounts gestolen zijn.”

Verder schrijft het dat het er niet op lijkt dat de kwaadwillende partijen op dit moment nog toegang hebben tot de database. Het bedrijf onderneemt verder in samenwerking met de Amerikaanse overheid stappen om soortgelijke hacks in de toekomst te voorkomen. Tegelijk benadert het op dit moment gebruikers die mogelijk getroffen zijn door de hack.

De bevestiging volgt op de beslissing van een hacker die actief is onder de naam Peace, om de gegevens van 200 miljoen Yahoo-gebruikers in de verkoop te doen. Hij vroeg daar toen zo’n 1600 euro voor op internetfora. Vermoedelijk maakt de diefstal van gegevens van een half miljard gebruikers deel uit van de hack van Peace.