2min Security

Firefox staakt ondersteuning voor Windows XP en Vista

Mozilla heeft bekendgemaakt dat het gaat stoppen met het ondersteunen van Windows XP en Windows Vista. Vanaf Firefox 53 zal de ondersteuning voor Windows XP en Windows Vista worden beëindigd, deze versie moet in maart 2017 verschijnen. Er zal dan geen enkele moderne browser meer ondersteuning bieden voor deze verouderde besturingssystemen.

Voor alle Windows XP- en Vista-gebruikers is het al enkele jaren hoog tijd om te upgraden naar een moderner besturingssysteem. Nu er dadelijk geen enkele browser meer voor het besturingssysteem wordt ontwikkeld wordt de bruikbaarheid van de besturingssystemen ook weer wat minder.

Firefox 52 zal de komende twee jaar nog wel beschikbaar blijven voor Windows XP en Vista, die versie geniet van een Extended Support Release, oftewel lange ondersteuningsperiode. Dit soort versies worden speciaal voor bedrijven uitgebracht die in hun eigen tempo de updates willen uitrollen, om compatibility problemen te voorkomen. Deze versie zal Mozilla tot medio 2018 blijven ondersteunen, daarna valt echt het doek voor de moderne browser op Windows XP en Vista.

Het kan overigens zomaar zijn dat Firefox 54 ook nog werkt in Windows XP en Windows Vista, dat hangt allemaal af van de aanpassingen die gedaan worden in die nieuwe versie. Mozilla doet geen pogingen meer om backwords-compatible te zijn, dus mocht het een functie aanspreken die alleen in nieuwere Windows-versies te vinden is, dan valt direct het doek voor Firefox op Windows XP en Vista. Als de update van Firefox 54 niet al te groot is, zou de browser het nog gewoon kunnen doen. Vooralsnog is dat nog even afwachten.

Inmiddels is er geen enkele reden meer om gebruik te maken van XP of Vista. De besturingssystemen hebben hun dienst gedaan en zijn compleet afgeschreven. Het is alweer bijna drie jaar geleden dat Microsoft stopte met de ondersteuning Windows XP.