1 min

De Amerikaanse president Donald Trump heeft enkele nieuwe namen toegevoegd aan de lijst met Chinese bedrijven die geassocieerd worden met het Chinese leger. Het gaat onder andere om SMIC, een chipfabrikant, en CNOOC, een grote oliemaatschappij.

Het handelsverbod is een volgende stap in een serie van blokkades die de Amerikaanse regering uit veiligheidsoverwegingen opwerpt om handel met Chinese partijen te bemoeilijken. SMIC maakt onder andere chips voor Qualcomm, Broadcom en Texas Instruments.

Vanaf wanneer de nieuwe beperkingen van kracht zijn, is nog niet duidelijk. Naast SMIC en CNOOC worden ook de Chinese bedrijven China Construction Technology en China International Engineering Consulting door Reuters genoemd.

Constructief en open

SMIC geeft aan nog steeds “constructief en open” met de Amerikaanse regering in overleg is, en dat de producten van het bedrijf alleen bedoeld zijn voor gebruik door burgers en voor commerciële doeleinden. Het benadrukt geen enkele band met het Chinese leger te hebben.

Impact

Volgens experts valt de impact van de handelsbeperkingen mee, vanwege de beperkte omvang en de reële kans dat de aankomende president Joe Biden aanpassingen aan het beleid doorvoert.

Huawei werd eerder toegevoegd aan een de lijst met bedrijven die geassocieerd worden met het Chinese leger. Amerikaanse bedrijven die met Huawei handel willen voeren, moeten daarvoor nu een licentie hebben.

Tip: Qualcomm mag weer 4G-chips aan Huawei verkopen