Abonneer je gratis op Techzine!

Een rechter van de rechtbank in het Duitse Hamburg heeft beslist dat moderators van internetfora verantwoordelijk zijn voor de content die leden van het forum plaatsen. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor toekomstige rechtszaken.

Tot voorkort waren forummoderators alleen verwijtbaar als ze illegale content niet van hun forum verwijderden als ze er door forumgebruikers of externe partijen op gewezen waren.
De nieuwe uitspraak heeft tot gevolg dat internetfora dus genoeg moderators in dienst moeten hebben om de content te controleren, als ze dat niet doen zouden ze volgens de rechtbank de omvang van het forum moeten terugbrengen.

De zaak, waarin de rechter uitspraak heeft gedaan, begon bij het Duitse forum Heise Online. Een lid van dit forum plaatste een script, waarmee de activiteiten van het bedrijf Universal Boards geblokkeerd kunnen worden. Dit Duitse bedrijf ligt regelmatig onder vuur, omdat het stiekem internetdialers zou verspreiden en verlopen domeinnamen opkoopt, om er vervolgens pornografisch materiaal op te zetten.

Vorig jaar eiste Universal Boards al van Heise dat het het gewraakte script zou verwijderen en dat deed de site ook. De site wilde echter geen formele verplichting tekenen waarin de site beloofde om dergelijke zaken niet meer toe te laten. Universal Boards stapte daarom naar de rechter om de verplichting af te dwingen en is nu dus in het gelijk gesteld door de rechter.

De zaak ligt overigens onmiddelijk onder vuur van specialisten. Zij denken dat forummoderators in de toekomst vogelvrij verklaard worden en door advocaten aangeklaagd zullen worden, als de content niet in orde is, zelfs als de moderators daar niets van weten. Heise gaat in beroep tegen de uitspraak.