Abonneer je gratis op Techzine!

Dat Ubuntu de populairste Linuxdistributie is, is inmiddels algemeen bekend. Dit is het duidelijkst te zien op de website Distrowatch.com, de grootte van de community en de aandacht die de jonge, op Debian gebaseerde distributie krijgt in de bladen. Nu is er echter ook een onderzoek wat bewijst dat Ubuntu het populairst is.

Het tijdschrift desktoplinux.org heeft een onderzoek gehouden onder 14.500 mensen die Linux gebruiken. 29.2 procent hiervan maakten gebruik van de Ubuntu Linux distributie of een van zijn varianten, zoals Kubuntu, Edubuntu en Xubuntu. De laatste drie varianten zouden echter maar weinig bijdragen aan het project omdat ze alle drie een stuk minder bij zouden dragen aan het aantal mensen. Redenen die bijdragen aan een keuze voor Ubuntu hebben te maken met, zoals al eerder vermeld, een grote, behulpzame community, maar ook een simpele installer en een goede, simpele grafische interface dragen hieraan bij.

Er worden natuurlijk ook andere Linux distributies gebruikt. Op twee staat de grote broer van Ubuntu, Debian, met ruim twaalf procent. OpenSUSE staat op de derde plaats met net geen negen procent. Als je echter de betaalde versie van SUSE (SUSE Linux Enterprise Desktop, ofterwijl SLED) hebt, komen ze samen op dertien procent. Gentoo staat op vier met net geen tien procent.

Wat opvallend is, maar niet echt verrassend, is dat distributies als Red Hat, Novell SUSE Linux Enterprise Desktop, Linspire en Xandros niet zo heel erg veel procenten kunnen vergaren.

Desktoplinux denkt zelf dat het ook te maken heeft met het soort mensen dat mee deed aan het onderzoek. Die zouden niet helemaal objectief kunnen zijn en binnen de community andere mensen opjutten om voor de distributie te stemmen van hun keuze.

Ook denkt het tijdschrift dat het aantal gebruikers van Linspire, OpenSUSE en SLED in de praktijk een stuk hoger zou liggen. Ook voorspelt het tijdschrift dat de gratis versie van Linspire, Freespire, het wel eens heel goed zou kunnen gaan doen.

Het onderzoek is hier te vinden.