2min

Apple kondigt officieel macOS Big Sur 11.0 aan tijdens de online-editie van zijn ontwikkelaarsevenement WWDC. Big Sur krijgt een nieuwe user interface en bevat grote updates voor Apple Maps en Safari.

Volgens Apple is macOS Big Sur de grootste update sinds 2005. Verschillende applicaties zoals Mail, Notities, Foto’s en Maps hebben een nieuw ontwerp gekregen. De apps krijgen een nieuwe doorschijnende menubalk en de icoontjes krijgen eveneens een opfrisbeurt.

Nieuwe control center

Apple introduceert in Big Sur ook het control center. Gebruikers van de iPhone of iPad zullen deze functie herkennen. Net zoals op deze apparaten kan je op de Mac ook makkelijk het volume aanpassen, de helderheid veranderen en de donkere modus aanzetten. Ook kan je het menu personaliseren door verschillende knoppen en sliders toe te voegen die je het meest gebruikt.

Messages op de Mac beschikt voortaan over een zoekfunctie. Gebruikers kunnen op de Mac memoji’s creëren en aanpassen en met een nieuwe photo picker en #images is het eenvoudig om snel foto’s, GIF’s en video’s te delen.

Maps is opnieuw ontworpen met een snelle toegang tot favoriete locaties zoals ‘Thuis’ en ‘Werk’. Het bureaublad krijgt dezelfde functie als de iOS-versie van Apple Maps, met toegang tot indoorkaarten en live updates van de aankomsttijd van vrienden en familieleden. Ook krijgt Apple Maps op macOS eenzelfde nieuwe functie als iOS 14, waarmee gebruikers locaties in de buurt kunnen zien die door andere mensen zijn aangeraden. Met de nieuwe functie kunnen gebruikers ook markeringen van hun favoriete locaties toevoegen.

Grootste Safari-update ooit

Safari ontvangt de grootste update ooit sinds de browser is gelanceerd. Volgens Apple laadt Safari pagina’s tot 50 procent sneller dan Google Chrome. De nieuwe tabbladen krijgen standaard favicons en gebruikers kunnen een preview van de pagina zien als ze met de cursor op de tabbladen staan.

Verder biedt Safari nieuwe functies om de browser te personaliseren. Gebruikers kunnen een wallpaper toevoegen aan de startpagina en Safari kan volledige webpagina’s vertalen. Een nieuwe knop “Privacy report” op de werkbalk geeft informatie weer over website tracking en extensies krijgen rechten voor elke website.

Tip: Apple onthult iOS 14 met veel nieuwe functies